Zo begin je met een moestuin!

moestuin starten

Steeds meer huishoudens in ons land worden zelfvoorzienend. Dit komt op verschillende manieren tot uiting. Allereerst wekken huizen steeds vaker zelf stroom op met behulp van zonnepanelen. Er zijn echter ook steeds meer mensen die bijvoorbeeld voorzien in (een deel van) hun eigen eten. Zo kun je bijvoorbeeld kippen houden voor de eieren en groente verbouwen voor het avondeten. Vaak wordt gedacht dat je hiervoor een grote lap grond om jouw woning moet hebben. Dit is echter helemaal niet het geval. Je kunt namelijk ook gewoon een gedeelte van jouw tuin inrichten als moestuin. Dit hoeft echt geen groot stuk grond te zijn, een klein hoekje is soms al voldoende. Lijkt het jou ook geweldig om zelf groente en fruit te verbouwen? Dan moet je natuurlijk wel eerst een moestuin hebben. Maar hoe begin je hier eigenlijk mee? Wij geven je hieronder tekst en uitleg.

Welke gewassen kies je?

Voordat je begint met de aanleg van een moestuin, doe je er goed aan om gewassen te kiezen die  je wilt verbouwen. Heb je nog niet eerder een moestuin gehad? Dan vind je het vast en zeker lastig om een keuze te maken. In dat geval raden we je aan om voor groente- en fruitsoorten kiezen die je zelf vaak eet en lekker vindt. Het is echter niet zo dat alle gewassen in een moestuin even makkelijk te verbouwen zijn. Bepaalde fruit- en groentesoorten zijn zelfs bijzonder lastig te verbouwen. Wil je niet al te moeilijk beginnen? Kies dan voor gewassen die je makkelijk kunt verbouwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wortels, sla en spinazie. Ook courgette en radijs zijn niet lastig te verbouwen. Bij deze gewassen is het geven van water vaak voldoende. Je bent er dus niet ontzettend  druk mee.

Wanneer leg je een moestuin aan?

Heb je gewassen gekozen die je in jouw moestuin kunt verbouwen? Dan wordt het de hoogste tijd om langzaam maar zeker over de moestuin zelf na te denken. Begin allereerst met het kiezen van een plek in jouw tuin. Kies bij voorkeur een plek uit waar de zon meerdere uren per dag op schijnt. Realiseer een moestuin dus niet in een hoekje van de tuin tussen twee hoge gebouwen of onder of naast bomen. Heb je een plek gekozen? Dan begin je met de aanleg van jouw moestuin. Veel mensen vragen zich af wat de beste tijd is om een moestuin aan te leggen. Hier is echter geen standaard advies voor te geven. Het beste zaaimoment verschilt namelijk per fruit- en groentesoort. Vaak staat dit op de verpakking aangegeven. Kijk echter niet alleen naar de verpakking, maar let ook goed op wat het weer doet. In hartje winter is het bijvoorbeeld niet goed om de meeste gewassen te zaaien. Dankzij een combinatie van deze twee factoren slaag je er vast en zeker in om een geschikt moment te vinden  voor de aanleg van jouw moestuin.

Hoe diep moeten de zaadjes?

Bij het zaaien van groente- en fruit in jouw moestuin gebruik je ongetwijfeld een klein schepje. Hiermee kun je namelijk makkelijk een gat graven waar je vervolgens de zaadjes in gooit. Heb je nog niet eerder groente of fruit gezaaid? Dan heb je vast en zeker geen idee hoe diep je moet zaaien. De meeste mensen zaaien daarom op gevoel. Dit is echter niet aan te raden. Indien je te diep zaait, kunnen de zaadjes namelijk gaan rotten. En in dat geval komt er natuurlijk niets terecht van jouw moestuin. Een exacte diepte is echter ook lastig aan te geven. Dit verschilt namelijk weer per zaadje. Je kunt echter wel een handige manier gebruiken voor het bepalen van de diepte. Kijk hoe lang het zaadje is wanneer je deze verticaal houdt. Heeft het zaadje dan een lengte van drie centimeter? Zaai deze dan ook op een diepte van drie centimeter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here