Ardennersplit ontstaat uit breuksteen die gewonnen wordt in steengroeven in de Belgische Ardennen en vervolgens als split gesorteerd wordt in verschillende groottes. De meest voorkomende kleur is grijs, maar ardennersplit is ook verkrijgbaar in een gele variant. In principe lijkt split op grind, maar er zijn wel degelijk verschillen in oorsprong en toepassing.
Ardennersplit – verschillen tussen grind en split
Grind bestaat uit kleine of grotere kiezelsteentjes. Door een eeuwenlange eroderende werking van stromend water zijn de hoeken van de kiezels in grind afgerond. Ardennersplit bestaat daarentegen uit kleine, hoekige steentjes. Deze vaak scherpe hoekjes ontstaan tijdens het maakproces: steenhouwers hakken grote breukstenen los in kalksteengroeves in de Belgische Ardennen. Deze breukstenen worden vervolgens tot fijne of grovere split gemalen en via het spoor, de weg of het water naar een opslagplaats in Nederland vervoerd.
Voordelen van Ardennersplit
Ardennersplit is een natuurproduct dat geschikt is voor veel toepassingen in de tuin, op paden of in landschappelijke tuinontwerpen. Het voordeel van split boven grind is dat split door de hoekige vorm beter blijft liggen. Grind rolt of spat nog wel eens weg bij lichte of zware belasting.
Voordelen van ardennersplit boven steen
De verstening van privétuinen is vooral in dicht bebouwde gebieden een probleem. Gooi je terras dus niet vol met beton of stoeptegels. Het is niet mooi, warmt de omgeving op en belemmert de afwatering. Bij heftige regenval raken rioleringen dan overbelast en komt het water in de schuur, op straat of zelfs in huis weer omhoog. Met Ardennersplit maak je een terras dat wél goed draineert en dat net zo onderhoudsvriendelijk is.
Voordelen van split boven een gazonnetje
Iedereen wil wel een prachtig, altijd mooi onderhouden voortuintje met heerlijk geurende bloemen en planten. Als het maar niet zo veel werk was! Je hoeft maar even de andere kant op te kijken, en het onkruid schiet huizenhoog op en overwoekert je gevel en deur. Met ardennersplit breng je snel weer orde in de chaos. Stort het split in de tuin en laat wat plekken vrij voor een paar makkelijke planten. Zet de planten eventueel in mooie bloempotten, die je bij vorst naar binnen kan halen. Met een anti-worteldoek onder het split, maakt het onkruid niet veel kans meer.
Tuinideeën met ardennersplit
Ardennersplit is een natuurlijk en goedkoop element in een landschappelijk tuinontwerp. Door de elementen steen, water en groen te combineren, breng je harmonie in je tuin.
Een strak terras als kijktuin
Veel mensen vinden het niet prettig om aan de straatkant voor het huis te zitten. Ze hebben daar liever een kijktuin of een onderhoudsvrij terras. Met ardennersplit en enkele andere elementen zorg je ervoor dat je onderhoudsvrije terras een echte blikvanger wordt. Bestel grijs of geel ardennersplit en verdeel het egaal over een anti-worteldoek. Zet nu in het midden van het terras een kolom of zuil met een kunstwerk of een waterschaal waar vogels kunnen drinken en baden. Grens de straatkant af met bloembakken waarin je makkelijke vetplanten of cactussen zet. Wil je het nog strakker? Creëer dan een strakke borderrand om je terras, zodat de ardennersplit altijd goed op de plaats blijft liggen.
Zitjes en kronkelende paadjes
Voor een zitje werk je zoveel mogelijk met split of grind in plaats van met steen. Met gele of grijze ardennersplit maak je een decoratieve zithoek in je tuin die onderhouds- en milieuvriendelijk is. Grijze ardennersplit is mooi om kronkelende paadjes aan te leggen tussen de struiken en bloemperken door. De rotsachtige kleur past uitstekend in een landschappelijk tuinontwerp. Het is vrij moeilijk om anti-worteldoek te leggen onder slingerende paadjes, maar als je deze regelmatig beloopt, schiet er sowieso weinig onkruid op.
Onderhoud van een tuin met ardennersplit
Leg waar mogelijk een anti-worteldoek onder het split, zeker bij grote vlakken. Hardnekkig onkruid wortelt heel diep en komt op andere plekken in de tuin weer boven. Een worteldoek houdt dit effectief tegen. Er kan nog wel onkruid van bovenaf tussen je split terechtkomen, maar dit haal je eenvoudig weg omdat het slechts oppervlakkig wortelt. Af en toe inspecteren en de sprietjes eruit trekken is dan voldoende.
Ardennersplit kopen – levering en losplaats
Bereken allereerst hoeveel ardennersplit je nodig hebt en welke grootte je wilt bestellen. Kleiner split is praktisch voor paden en terrassen, terwijl een grovere variant heel decoratief is voor een kijktuin. Als vuistregel heb je 1000 kilo split nodig om ongeveer 14 vierkante meter te bedekken met een laag van 5 centimeter. Laat de ardennersplit aan huis bezorgen in zakken of laat het los storten. Zorg er wel voor dat de chauffeur ongehinderd op de losplaats kan komen. Overleg van tevoren als de chauffeur met de lading door het huis naar de achtertuin moet. Er kunnen dan extra kosten bijkomen voor het meerwerk.